Useissa älypuhelimissa on kelpo videokamera. Niiden laatu riittää mainiosti hyvissä valo-olosuhteissa nettijulkaisemiseen. Pimeässä tulee ongelmia, joten silloin yleensä tarvitaan lisävaloa. Useissa puhelimissa on oma taskulamppu, jolla voi hiukan helpottaa tilannetta, mutta kuten nimikin kertoo, taskusta ei valaista laajalle.
Älypuhelimille myydään myös lisälaitteita, esim. teline, jolla on helpompi tehdä vakaata kuvaa, kun ote kamerasta on tukeva. Tällaiseen telineeseen voi myös kiinnittää mikrofonin. Ääni onkin usein suurempi ongelma kuin kuva, koska puhelinkameraa ei saa riittävän lähelle. Mikrofonin pitäisi olla 30 cm:n päässä puhujan suusta. Suosittelen pienen lisämikrofonin hankintaa, jos kuvaat useammin kun satunnaisesti. Niitä saa nettikaupoista muutamilla kympeillä. Kun kiinnität sellaisen puhujan paidan kaulukseen, äänityksen laatu paranee selvästi.
Kännykkävideon kaksitoista opetusta
Kätevä applikaatio iPhonelle
Älypuhelimiin on tarjolla lukuisia sovelluksia videokuvauksen hionosäätöä varten. Yksi parhaista on Applen puhelimiin saatavilla oleva Filmic Pro -applikaatio, joka antaa lisää säätömahdollisuuksia älypuhelimen kameraan. Sillä voi valita resoluution ja framerate-asetuksen (montako kuvaa sekunnissa kamera ottaa), mikä mahdollistaa nopeiden kohteiden tai vaikka time lapse -kuvauksen. Filmic Prolla voi myös säätää videon valaistusta ja tarkkailla äänen tasoja sekä editoida kuvattua materiaalia. – Akkua applikaatio tuntuu kyllä ahmivan!
Kännykkäteline, johon saa suuntamikrofonin parantaa kuvan vakautta ja äänenlaatua.
Marshall M-BR7 kahvaan on koottu kännykälle sopiva teline.
Kirjoittaja Johanna Ailio on videoniilo ja media-alan lehtori Turun AMK:ssa