Kännykkävideon kaksitoista opetusta

10.10.2016

Useissa älypuhelimissa on kelpo videokamera. Niiden laatu riittää mainiosti hyvissä valo-olosuhteissa nettijulkaisemiseen. Pimeässä tulee ongelmia, joten silloin yleensä tarvitaan lisävaloa. Useissa puhelimissa on oma taskulamppu, jolla voi hiukan helpottaa tilannetta, mutta kuten nimikin kertoo, taskusta ei valaista laajalle.

Älypuhelimille myydään myös lisälaitteita, esim. teline, jolla on helpompi tehdä vakaata kuvaa, kun ote kamerasta on tukeva. Tällaiseen telineeseen voi myös kiinnittää mikrofonin. Ääni onkin usein suurempi ongelma kuin kuva, koska puhelinkameraa ei saa riittävän lähelle. Mikrofonin pitäisi olla 30 cm:n päässä puhujan suusta. Suosittelen pienen lisämikrofonin hankintaa, jos kuvaat useammin kun satunnaisesti. Niitä saa nettikaupoista muutamilla kympeillä. Kun kiinnität sellaisen puhujan paidan kaulukseen, äänityksen laatu paranee selvästi.

 

Kännykkävideon kaksitoista opetusta

 1.  Pidä puhelin poikittain.
 2. Kuvaa aina myötävaloon.
 3. Kuvaa ihmiset rauhallista taustaa vasten tai laajassa hiljaisessa maisemassa.
 4. Älä tee digitaalisia zoomauksia, vaan kävele lähemmäksi kohdetta.
 5. Pidä kamera paikoillaan.  Tue kyynärpääsi kylkiin.
 6. Varmista, että ihmisten päästä ei törrötä kirjahyllyn reunaa, antennia, seinän nurkkaa, horisonttia tai huonekasvia pystyyn, vaakaan tai kehystäen.
 7. Jos liikutat kameraa, aloita paikaltaan hyvästä rajauksesta, liikuta vain yhteen suuntaan kerrallaan ja pysäytä kuva hyvään rajaukseen. Seiso tukevasti ja liikuta lantiotasi, älä käsiä.
 8. Suunnittele kuvat leikkausta ajatellen: laajat kuvat koko toiminnasta ja niihin tiiviit kuvat upotuksiksi. Mieti leikkauskohtia jo kuvatessasi ja kuvaa niiden yli eli hiukan toistoa jokaiseen otokseen.
 9. Liitä puhelimeesi lisämikrofoni haastattelua varten, jos se on mahdollista. Jos se ei ole mahdollista, etsi hiljainen tila. Kuuntele ilmastoinnin, liikenteen, tietokoneiden ääntä ja vältä niitä.
 10. Tallenna tilan ääntä leikkauksen pohjaksi 30 sek.
 11. Nauhoita kaiuttomassa tilassa oma selostusääni helpottamaan katsojan havaintoja. Kun puheessa on tärkeätä asiaa, kuvan tulee olla hyvin rauhallinen. Ota se huomioon kuvatessasi.
 12. Jaa informaatiota myös tekstin avulla ja suunnittele teksteille rauhalliset taustakuvat.

 

Kätevä applikaatio iPhonelle

Älypuhelimiin on tarjolla lukuisia sovelluksia videokuvauksen hionosäätöä varten. Yksi parhaista on Applen puhelimiin saatavilla oleva Filmic Pro -applikaatio, joka antaa lisää säätömahdollisuuksia älypuhelimen kameraan. Sillä voi valita resoluution ja framerate-asetuksen (montako kuvaa sekunnissa kamera ottaa), mikä mahdollistaa nopeiden kohteiden tai vaikka time lapse -kuvauksen.  Filmic Prolla voi myös säätää videon valaistusta ja tarkkailla äänen tasoja sekä editoida kuvattua materiaalia. – Akkua applikaatio tuntuu kyllä ahmivan!

kannykkateline

Kännykkäteline, johon saa suuntamikrofonin parantaa kuvan vakautta ja äänenlaatua.

Marshall M-BR7 kahvaan on koottu kännykälle sopiva teline.

Kirjoittaja Johanna Ailio on videoniilo ja media-alan lehtori Turun AMK:ssa